cafetaria na foz
cafeteria in foz













Concebida para coexistir com os afloramentos rochosos, na orla marítima da Foz do Porto, a cafetaria enfrenta a agressividade do Oceano Atlântico. Afastado da rua por intermédio da praia, o edifício é acedido pelo Forte de São Francisco Xavier através de um sistema de plataformas, terraços e escadas que dão forma a uma promenade performativa. Os espaços interiores e exteriores da cafetaria foram criados através do processo de subtração, escavando as rochas existentes. Com a maré cheia, o terraço inferior da cafetaria é submergido, interagindo com as relações de escala e proporção dos espaços interiores principais. Um elemento vertical marca o fim da promenade e indica o local da cafetaria, servindo também como farol, que tanto observa como é observado.

Intended for Porto´s seashore cliffs, the cafeteria faces the harshness of the Atlantic ocean. Distanced from the main road by the beach, the building is accessed from a nearby fortress (Forte de São Francisco Xavier) through a system of platforms, terraces and stairs which underlines an performative promenade. With the high tide the lower part of the exterior terraces are submerged, interacting with the proportion and scale of the cafeteria´s main inner spaces. Through the process of subtraction the interior spaces were created by digging out the existent rocks.
















FAUP. 2014–2015. PARA A DISCIPLINA PROJETO 1
Professor: Arquiteto Mário Mesquita
PROJETO EXPOSTO NA ANUÁRIA 2015
(seleção dos melhores projetos do ano)

FAUP. 2014–2015. For the unit Architectural Design Studio 1
Supervising Professor: Architect Mário Mesquita
Work exhibited in Anuária 2015
(selection of the best year projects)

casa para dois escritores
house for two writers
















O terreno é um jardim murado no centro do Porto, com um denso bosque de árvores altas: o jardim da Casa Tait. O sentimento claro de que nada deveria interferir com a monumentalidade da vegetação e com a sua verticalidade tornou-se o principal tema de desenho. A casa naturalmente tomou a configuração de um talude na zona mais alta do terreno, no qual foram escavados dois pátios privados destinados aos escritores. A nova plataforma tornou-se uma segunda fronteira no terreno. De forma diferente, mas complementar, um alto volume envidraçado, correspondente aos espaços comuns, abre-se perante a canópia de árvores. A simplicidade do projeto pretende magnificar o forte carácter existente, criando um sentido de lugar.

This site was unlike anything else.A walled-off property in the middle of the city with a dense forest of tall trees inside. A clear feeling that nothing should interfere with the monumentality of those trees and their verticality became a main design theme.The house naturally took the shape of a platform on the higher part of the site, on which two individual courtyards were placed for the writers.The platform became a second boundary in the plot. In a different but complementary way, the taller glazed volume of the common spaces, opens towards the canopy of trees.The simplicity of the design aims to magnify the strong character of the plot, i.e. create a sense of place.






















FAUP. 2014–2015. PARA A DISCIPLINA PROJETO 1
Professor: Arquiteto Mário Mesquita
PROJETO EXPOSTO NA ANUÁRIA 2015
(seleção dos melhores projetos do ano)
classificação: 18/20

FAUP. 2014–2015. For the unit Architectural Design Studio 1
Supervising Professor: Architect Mário Mesquita
Work exhibited in Anuária 2015
(selection of the best year projects)
grade: 18/20

residência de estudantes
student hall













O terreno quase plano no Campo 24 de Agosto está envolto por casas tradicionais portuenses, do século XIX, e por um dos primeiros edifícios modernos da cidade, desenhado por Mário Bonito. A residência de estudantes é dividida em dois momentos: um volume baixo, que se relaciona com as casas existentes,e um paralelepípedo abstrato pousado sobre o primeiro, estabelecendo um diálogo com a textura urbana mais abrangente. O volume paira sobre a nova praça e permite a passagem de pessoas por baixo. Os espaços do edifício baixo (cantina, ginásio e galeria de arte) encontram- -se em contacto direto com o espaço público e usufruem de pátios interiores e chaminés de luz, que proporcionam ar, luz natural e carácter aos espaços interiores. O paralelepípedo é organizado numa série de apartamentos em duplex que se viram para a praça com uma sala com pé direito duplo, de um lado, e com os quartos, do outro lado.

The plot is set at the end of Rua Fernão de Magalhães, one of Porto`s main axis. The virtually flat site is surrounded by traditional eighteen century houses and one of the first modernist buildings of the city designed by Mário Bonito.The student hall building is divided in two: the lowest volume relating to the existing houses and a pure and abstract parallelepiped that sits on top of it, dialoging with the surrounding urban texture.It hangs above a new public square and allows people to walk underneath.The interior spaces of the lower building (canteen, gymnasium and art gallery) are in direct contact with the public space and use interior courtyards and light chimneys to get natural air and light.The parallelepiped volume organizes a set of duplex student apartments, that face the square on one side with a double height living room with the bedroom facing the other side.




FAUP. 2015–2016. PARA A DISCIPLINA PROJETO 2
Professor: Arquiteto daniel oliveira
PROJETO EXPOSTO NA ANUÁRIA 2016
(seleção dos melhores projetos do ano)
classificação: 16/20

FAUP. 2015–2016. For the unit Architectural Design Studio 2
Supervising Professor: Architect daniel oliveira
Work exhibited in Anuária 2016
(selection of the best year projects)
grade: 16/20



collective housing






















In a densely populated district in the Northside of Porto is the plot of a former soccer stadium (Estádio do Lima) on which the opening of a new road required a specific intervention dialoging with a heterogeneous urban pattern. The composition, set up of different volumes, intended to reflect the diverse nature of the urban surroundings. One big volume stands out from the others, exploring the limits of width and depth of the building (80 x 24 meters). The intended result was a strong presence in the neighborhood. The façades were treated not as walls but as textures using parallel and horizontal concrete slabs. The result was an abstract solid, unified by a texture that lowers the perception of its height.
















For the unit Architectural Design Studio 3.
2016/2017
Supervising Professor: Arch. hélder casal ribeiro
Grade 18/20
Work exhibited in Anuária 2017
(FAUP`s selection of the best year projects)






"my dream house"

the exhibition was based on the Hans Ulrich Obrist idea DO IT.
The allowed format of the paper sheet proposals was from 75mmx75mm to 500mmx500mm, however a 1:100 plan was mandatory.
as an architecture student I understand the value that a design constraint has if seen as a design opportunity.
by the interpretation of the brief the maximum possible size allowed would be a square of 50x50 meters in plan.
this constraint became my proposal idea by dictating the size and form of the house i desire.
the four rooms of the house are organized around a circular courtyrad tangent to the square of the outer perimeter
the rigid geometrical order exists because there is no context to contradict it and the pure squematism of the composition because there is no client.













For the hans ulrich obrist EXHIBITION DO IT
march 2017






campanhã cinema













Campanhã, an oriental district of Porto is mainly an industrial area characterized by one of the biggest train stations in Portugal, giving life and character to this part of the city. The proposal is based on a clear and abstract grid that divides 2 types of spaces: that serves and that are served. The served spaces have a higher ceiling height and the natural light comes from above portraying the near industrial buildings. This spacial separation is recognizable from the exterior by the austere silhouette of the rooftops. The resulting form of the building intends to evoque the industrial heritage of the place, where factories are being abandoned and soon its ruins will be demolished.



















For the unit Architectural Design Studio 4.
2017/2018
Supervising Professor: Arch. raquel paulino
Grade 18/20
Work exhibited in Anuária 2018
(FAUP`s selection of the best year projects)






underground sphere

The present international design workshop aims to open a discussion focused on the dialogue between art and architecture, set in an historically multi-layered environment with specific urban landscape conditions, promoting the identity of place as a main design conductor. The design expresses a concrete hollow sphere underneath one of the many platforms of the garden. The design was inspired by the symbolic significance of the pure geometrical forms of Étienne-Louis Boullée and Claude Nicolas Ledoux. Both of the hidden entries have a tomb like felling followed by an opposing voided space.






















For the International Workshop:
'invisibility in architecture - exhibition in public garden'
FAUP, 8th to 12th May 2017
Supervising Professor: Arch. Hélder Casal Ribeiro






viking pyre

The (re)reading of the natural landscape motivated by the inclusion of a new architectural structure, as an occasion within the margins of the Douro River, will address the meaning of estrangement as an architectural notion in the interpretation of Douro´s built heritage waterfront (architectural and landscape) interpreting a unique dialogue between the two cities: Porto and Vila Nova de Gaia. The design consists of a floating wooden tower that moves along the Douro river interacting with its different margins. By changing its location, it establishes different relationships with the river banks and surrounding buildings, such as the Teatro del Mondo by Aldo Rossi. The method of construction determined the form: wooden boards stacked in opposing directions, layer on layer as is done in lumber yards, recalling the industrial past of the place. To commemorate the ephemeral nature of architecture, at the end of its life the tower is meant to be burned in a public spectacle, like a viking pyre.



















For the International Workshop II:
'in-between margins: evoking Douro´s limits'
FAUP, 14th to 17th November 2017
Supervising Professor: Arch. Hélder Casal Ribeiro






greek patio house

not ready yet










For the unit Architectural Design Studio 4.
2018/2019
project developed during exchange at gsa
semester 1
(glasgow school of art)






tradeston: edge

not ready yet










For the unit Architectural Design Studio 4.
2018/2019
project developed during exchange at gsa
semester 1
(glasgow school of art)






modern stoa

A simple architectural narrative is used to solve the complex urban problems near zurich train station. The building floats above the limmat river, touching the city in only three points, where the access escalators are located. The proposed building is at the same time a connection bridge and a place for different possible happenings, a flexible range of uses are possible maintaining a strong urban character as a connection element, just like a Greek Stoa.













For the International architecture students competition:
docexdoce edition 3
Lausanne, 6th March 2019
in partnership with Nuno Kercadio Sarmento






centro de dança em broomielaw
broomielaw dance centre



















O Broomielaw Dance Centre está localizado na última fronteira entre o distrito de Broomielaw, em Glasgow, e o rio Clyde. O rés-do-chão, onde se encontram três espaços performativos, estabelece uma relação de abertura e transparência com o espaço público, promovendo um diálogo intenso entre rio, cidade e performance. Um volume opaco parece flutuar sobre as “caixas” de vidro do rés- -do-chão, onde se encontram os espaços administrativos, a cafetaria, a sala de ensaio e os camarins, com respetivas zonas de apoio. O volume elevado apoia- -se apenas em quatro pilares, sendo que as vigas-parede em betão, com 11 metros de altura (e uma treliça metálica no interior), vencem um vão de 140 metros e dois balanços de 15 metros, dando a ideia de uma paralelepípedo flutuante. Como forma de relação com o passado histórico e construtivo da cidade, o betão é vermelho, relacionando-se com a tradição construtiva em arenito vermelho, presente em abundância pela cidade. O tamanho e monumentalidade do Centro de Dança criam um novo sentido de lugar, oferecendo uma nova referência física e cultural num distrito essencialmente financeiro.































msa. 2018–2019. PARA A DISCIPLINA architectural design 4
tutor: Arquiteto stuart dickson
Classificação por reconhecimento: 19/20

msa. 2018–2019. For the unit Architectural Design Studio 4
tutor: Architect stuart dickson
grade: 19/20



casa deitada
lying down house













O programa pedia uma casa discreta. A Casa “caiu” – talvez para ser mais discreta – mas a sua base ficou no sítio, parecendo o resultado da passagem de um furacão. A Casa não foi pensada para um sítio, encontrou-se o contexto na história da arquitetura, mais concretamente em obras como a Casa Invertida de Eduardo Souto de Moura ou a Casa em Leymen de Herzog & de Meuron, que repensam o arquétipo da Casa como problema formal. A Casa, de simples organização interna, é composta por sala, quarto e WC no rés-do-chão e um espaço de trabalho no primeiro andar. A Casa reinventa um arquétipo com ironia, marcando uma posição contra o uso acrítico do mesmo. A Casa subverte uma convenção e contraria o tradicionalismo nostálgico que só atrasa a arquitetura.

O programa pedia uma casa discreta. A Casa “caiu” – talvez para ser mais discreta – mas a sua base ficou no sítio, parecendo o resultado da passagem de um furacão. A Casa não foi pensada para um sítio, encontrou-se o contexto na história da arquitetura, mais concretamente em obras como a Casa Invertida de Eduardo Souto de Moura ou a Casa em Leymen de Herzog & de Meuron, que repensam o arquétipo da Casa como problema formal. A Casa, de simples organização interna, é composta por sala, quarto e WC no rés-do-chão e um espaço de trabalho no primeiro andar. A Casa reinventa um arquétipo com ironia, marcando uma posição contra o uso acrítico do mesmo. A Casa subverte uma convenção e contraria o tradicionalismo nostálgico que só atrasa a arquitetura.




abril 2019. Para a competicão de estudantes arquia/becas XX

april 2019. For the students competition arquia/becas XX