centro de peregrinação na via francigena
pilgrim centre on via francigena


porto, portugal. projeto 2022. Para o concurso de arquitetura internacional reuse the lake chapel – san giovanni in val di lago, lançado por reuse italy. porto, portugal. project 2021. for the international architecture competition reuse the lake chapel – san giovanni in val di lago, launched by reuse italy. The proposed building for the Pilgrims Accomodation and Cultural Event Center establishes a volumetric continuity with the smaller volume of the Church of San Giovanni in Val di Lago. Vertical concrete slabs are perfurated to create. a continuous set of porticos inside which all the program is placed. The vertical segments that compose the exterior walls evoke the thickness of the church’s stone walls and resemble its original color through a pigment added to the concrete. Each of the 10 pilgrims will have the right to an individual cell with a private bathroom and access to the outside, with an atmosphere conducive to a relationship with the divine. The complexity of the building is found inside a simple and clear volumetry, keeping the Church of San Giovanni in Val di Lago as the protagonist of the composition. In the Church of San Giovanni in Val di Lago, a new octagonal-shaped concrete slab is supported by eight slender pillars that do not touch the stone walls. The new green roof does not touch the building, letting in a continuous streak of light, evoking the state of ruin in which the church was found, and its intrinsic beauty.













<